Blogrankings Complete Waste Of Time?

Blogrankings zijn een beetje de nieuwe oudejaarsoverzichten. Het levert aandacht op, het is veelal overbodig en elke zichzelf respecterende organisatie waagt zich er aan. Ja, mits goed uitgevoerd maakt het de blogosphere inzichtelijk, zeker voor de relatief nieuwe bloglezers en RSS subscribers. Mits goed uitgevoerd. Er is namelijk nogal wat discussie en discussie mogelijk over deze blogrankings. Wat zijn relevante variabelen namelijk? Pagerank? Technorati rank? Trackback/pingback love? RSS feed subscribers, zoals getoond op MadeforAdsense? Of misschien zelfs wel Whuffie?

Marketingfacts’ MarcomTop100

Marketingfacts’ MarcomTop100 is alweer enige tijd de toonaangevende lijst van Nederlandstalige Marketing Communicatie blogs (zie ook de onvolprezen posts van SpotlightEffect over de verhalen achter de blogs). De Marcom Top100 wordt maandelijks samengesteld op basis van de Google PageRank, de Technorati Incoming Links, de MF! stem en het aantal stemmen van de MF! lezers. Voor een bijzonder uitgebreide analyse, zie B.V.L.G.

Yellow Lemon Tree’s Blog50

Sinds kort is er Yellow Lemon Tree‘s de Blog50, het overzicht van de Nederlandse populairste blogs. Er is een algemeen overzicht en een overzicht naar categorie. Dagelijks wordt de ranking op basis van de Google PageRank, de Technorati Rank en het aantal Bloglines subscribers van de betreffende weblog aangepast (de cijfers worden omgezet naar een waarderingsschaal van 1-10; het gemiddelde wordt de Blog50 score; zie ook de Blog 50 FAQ). Ook hier is discussie over mogelijk (zie ook de lopende op Marketingfacts).

Cafe del Marketing in de rankings

In mijn persoonlijke beleving zou Cafe del Marketing ergens tussen de 50e en de 75e plek in de Nederlandse Marcom blogosphere moeten staan. Voor wat betreft de MarcomTop100 loop ik daar met name tegen mijn Google Pagerank aan.
In de totale blogosphere heb ik daar niet eens een reeele kijk op. Er zijn zeker meer dan 77 blogs relevanter, beter, belangrijker en populairder dan Cafe del Marketing (en gelukkig maar).

Rankings zoals het zou moeten?

Ik denk niet dat Pagerank heilig is en betwijfel of de stemmen van het MF! team of van MF! lezers doorslaggevend moeten zijn. RSS lezers zijn een aardige indicatie, maar vertekenen ook het beeld. Ik mis met name nog een Nederlandse equivalent van Techmeme. Wie reageert op wie? Wie verwijst naar wie? Wat zijn de lopende discussies in de Nederlandse blogosphere? Ook Metatale, waar ik eerder over schreef, heeft nogal z’n nadelen.

En los van de vraag hoe blogrankings bepaald moeten worden: is het niet het meest relevant om influencers te bepalen op hun volledige online presence? Dus EN blog EN microblog EN foto EN video? Of misschien moet zelfs wel offline influence (voor zover er verschil is tussen online en offline) meegenomen worden …

Blogrankings zijn wat mij betreft amusant en egostrelend voor de mensen die (toevallig of niet) een bepaalde mooie ranking verwerven, maar nog verre van objectieve maatstaven voor relevantie of influencing.

8 comments
 1. Ik ben het met je eens dat de diverse blogrankings geen objectieve maatstaven vormen, maar ik heb wel het idee dat een hoop mensen (lees: bloggers) er wel degelijk waarde aan hechten.

  NL versie van Techmeme zou prachtig zijn, maar dan mag het niveau van de vaderlandse techblogs wat mij betreft wel omhoog. Iets minder grafische opsmuk zou al een hoop schelen, tenslotte gaat het om de content.

 2. @Polle: Om te beginnen met het meest storende aspect: de weergave. Als ik bijvoorbeeld naar Dutchcowboys kijk wordt ik ontzettend afgeleid door banners, kleurtjes, schreeuwerige kaders en andere ongein. Hierbij zijn bijv. Scobleizer, Techcrunch en Engadget, maar ook jouw Cafe del M. een verademing. Valleywag valt wat dit betreft een beetje tussen deze sites en DC in. De content trekt op genoemde sites veel meer de aandacht.

  Ten tweede de inhoud. Oppervlakkigheid heerst, men praat elkaar na en er zijn (bij mijn weten, correct me if I’m wrong) geen techblogs die wat dieper op de materie ingaan door bijv. eigen onderzoekjes te doen of, simpeler nog, met eigen content te komen.

  Misschien is t ook wel zo dat een NL-Techmeme hier verandering in kan brengen, dat zou mooi zijn. Vooralsnog zal ik echter gewoon gebruik blijven maken van Engelstalige techblogs.

 3. @Jerry Vormgeving is smaak 🙂 TC vind ik qua vormgeving bijv echt een ramp.

  Voor wat betreft inhoud: napraten is grotendeels de enige mogelijkheid. Voor informatie ben je afhankelijk van je netwerk en zeker als het gaat om relevante tech-content ontstaat deze informatie vaak in de VS (en dus VS netwerken). Amerikanen hebben dus simpelweg een voorsprong in (snelle) toegang tot (volledige) informatie.

  Daarnaast is het ook gewoon een kwestie van de grote getallen. Er zijn ook meer Engelse krenten in de pap dan er Nederlandse krenten in de pap zijn. Er is echter ook nog wel meer Engelse meuk dan er Nederlandse meuk is.

  Daarom is het goed dat er nieuwe blogs als SLE zijn die nieuwe bloggers opleiden 😀

 4. Lijstjes zullen er altijd wel blijven bestaan. Gewoon domweg omdat we het met z’n allen eigenlijk toch wel leuk vinden. Van alles op de wereld zijn tenslotte overzichten, lijstjes en rangschikkingen beschikbaar. Zo zijn ook vaak artikelen met een titel als “De 50 beste…” of “De Top 100 mooiste…” erg populair op de diverse social news & bookmarking sites.

  De Blog50 wordt volgens mij trouwens (net als de MF-100) vooralsnog maar eens per maand geupdate. In beide overzichten weegt Google PageRank zwaar mee. Deze factor is nu al bijna een half jaar lang al niet meer geupdate door Google. Kijkend naar de snelheid (en vaak ook vluchtigheid) van het Internet is de actualiteitswaarde van deze ‘kwaliteitsfactor’ wat mij betreft zwaar aan het inboeten. Het grote probleem is natuurlijk de in je artikel eigenlijk al aangehaalde afwezigheid van goede alternatieven voor de PR. Maar nietemin wordt het naar mijn idee eens tijd deze factor een mindere waarde in de maandelijkse overzichten te geven. Van enige vorm van actualiteit is namelijk geen enkele sprake meer. Ter illustratie mijn eigen blog maar even: Die heeft momenteel een PR3. Deze is een half jaar geleden toegekend toen mijn blog net een maand bestond en ongeveer 300 backlinks had (de hoeveelheid backlinks en hun eigen PR-waarde zijn natuulijk de belangrijkste variabelen bij totstandkoming van de PR-waarde). Nu een halfjaar verder zit ik al op ruim 30k backlinks. Bij een PR-update (als die nog komt?) verwacht ik dus wel een redelijke stijging. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat dit gebrek aan actualiteit iedere blog raakt, maar de nieuwe sites natuurlijk meer dan de gevestigde orde.

  Voor mij persoonlijk gelden vooral de volgende factoren als ik het succes van mijn eigen site wil beoordelen: Het aantal RSS-subscribers en e-mailabonnees, het aantal unieke bezoekers op een dag, de hoeveelheid interactie met lezers in reacties op artikelen, het aantal links vanuit andere sites naar mijn artikelen en het aantal downloads/installaties van tools die ik in de loop der tijd heb ontwikkeld. Maar ten eerste zijn veel van deze factoren niet openbaar voor alle sites, ten tweede gemakkelijk manipuleerbaar en ten derde vooral ook de waardefactoren die ik persoonlijk interessant vind (en dus lang niet voor iedereen relevant en interessant zijn).

  Maar toch: Omdat de lijstjes er nu eenmaal zijn is het toch leuk om er zo hoog mogelijk in te scoren (we hebben tenslotte ook zo’n mooie MarketingFacts-badge trots op onze siite geplaatst). We zijn tenslotte toch marketeers? 😉 En als dat niet lukt kunnen we altijd nog een eigen lijstje maken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like