Updated: OpenIdea: Whuffie korting en Maven korting

Corne Kox en ik kwamen tijdens een late lunch in Kobalt op het idee. Waarom krijgen wij geen korting als we twitteren dat het eten er top is of als we een foto maken van de geweldige maaltijd in een geniale ambiance?

Door mijn online leven heb ik in een druk op de knop zo’n 300 twitteraars, 600 hyvers en een stuk of wat bloglezers op de hoogte gebracht van wat ik van een product of dienst vind. Er zit wat overlap in, dus laat ik voor het gemak zeggen: 500 mensen.

Allemaal mensen die op wat voor manier dan ook iets met me delen, die waarschijnlijk ongeveer van dezelfde dingen houden en ongeveer in dezelfde dingen geinteresseerd zijn (zie ook Weak Tie Theory). Daarnaast: wie vertrouw je het meest? Juist … gelijkgestemden (78%). Ik zou er ook alles aan doen alleen de diensten/producten te delen waar ik echt van overtuigd ben, anders gaat met betrouwbaarheid/streetcred/whuffie er aan.

Daar kan geen reclamecampagne tegenop.

Een aantal interessant variabelen:

 • Waarde van het product/dienst waarover je een ervaring deelt;
 • Waarde van jouw oordeel (hoeveel weet jij van de categorie/branche; ikzelf ben culinair belabberd, maar weet veel van koffie. Kortom: in hoeverre ben je een maven);
 • Grootte van het netwerk waarmee je het deelt (je connector waarde);
 • Iets van Return of Buzz of iets dergelijks?

Nee, ik bedoel dus niet Buzzer, dat vooropgezette buzz systeem, maar een meer long tail systeem, waarbij het systeem door alle lagen van de bevolking en door alle producten en diensten heen bruikbaar is.

Care to think with me?

Updated: zie ook de coverage van TheNextWeb over Tripr, waarin een soortgelijk model wordt gebruikt: “Tripr is a recently launched travel site where people can post video reviews of the hotels they’ve visited. The goal of the Dutch founders is to create an archive of reviews, so that visitors on the basis of the videos can determine whether they want to stay in a hotel or not. When a visitor decides to book a hotel based on a review, the makers of the video earn 33 percent of the commission.“. Met name ook de comments waarin fikse kritiek wordt gegeven zijn erg interessant.

6 comments
 1. Polle, we zouden het toch echt uit moeten gaan werken. Koppelen we direct daar alle denkbare pasjes aan vast…

 2. Ja precies: laat je het me weten als het zover is?
  Dan haal ik je van mijn twitterlijst af 😉
  Dat vertrouwen wat je hebt verdiend kan je ook zo weer kwijtraken…

 3. @Carl Precies mijn punt: met dit systeem zou ik dus heel erg goed uitkijken wat ik buzz.
  Nu twitter ik ook positief over dingen, maar als ik verdien en mensen weten dat zou ik nog zorgvuldiger zijn 🙂
  Jij ziet er helemaal niks in?

 4. Er zit absoluut wat in. En ik vertrouw jouw intenties ook wel (en die van mijn vrienden). Toch vind ik het fijn als de motivatie om dit soort tips aan elkaar door te geven doorzichtig blijft en niet op geld/korting gebaseerd is.

 5. Het vertrouwen wat je opgebouwd hebt is m.i. gebaseerd op de integriteit van je tweets (en blogposts). Je enthousiasme is écht. Je zult een manier moeten vinden waarbij je dat vertrouwen niet beschaamd, zoals aan Carls reactie af te lezen valt.

  Volgens mij moet je transparant maken wat je “op uitnodiging” doet en wat eigen inititiatief is. Korting op een etentje krijgen en het vervolgens afkraken geen levensvatbare optie. Als het eten slecht is twitteren dat het “zo’n mooie zaak is” om vervolgens je twitterbuddies op slecht eten af te sturen evenmin.

 6. @Reinier “Het vertrouwen wat je opgebouwd hebt is m.i. gebaseerd op de integriteit van je tweets (en blogposts).” Daar moet iemand ook zeker niks aan veranderen. Echter: deze post spreekt van het hypothetische geval dat je blijft communiceren zoals je nu doet (dus volledig integer), maar dat je voor die integriteit beloond wordt.

  Vandaar ook een open idea: de gedachte dat je integer blijft, maar toch (omdat je communiceert over iets dat je oprecht bevalt) beloond wordt.

  Ik snap het risico voor integriteit en vertrouwen. Vandaar dat ik er erg graag over spar. Zijn er kansen om hier iets werkbaars van te maken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like