Welke boeken MOET je lezen?

De laatste tijd krijg ik regelmatig de vraag welke boeken je “gelezen moet hebben” op het gebied van nieuwe media/social media/web 2.0. Vooropgesteld: er moet helemaal niks. Uitspraken als “Dit is een film die je gezien moet hebben” en “Dit is een feest waar je bij moet zijn” lokken bij mij meestal de reactie uit dat ik een film niet ga zien en dat ik het feest niet bezoek.

Desalniettemin, er zijn de afgelopen jaren een behoorlijk aantal erg interessante boeken verschenen op het gebied van nieuwe media/social media/web 2.0. Er is veel van hetzelfde (zie ook mijn laatste punt in de opsomming), maar ook zijn er echt pareltjes verschenen. Voor mij helpen boeken vaak concepten verder uit te diepen en echt nieuwe dingen te leren, naast de reguliere stroom van weblogposts. De verdieping en breedte van een boek is in mijn beleving een geweldige aanvulling op de stortvloed aan vaak korte (en ook niet altijd even diepe) weblogposts.

Hieronder heb ik de boeken weergegeven die mijn denken hebben aangescherpt, waaraan vaak gerefereerd wordt en/of die echt vernieuwend zijn:

  • The Cluetrain Manifesto (Locke, Levine, Searls en Weinberger): zo’n beetje het begin van alles, al uit 1999. 95 statements over het effect van internet op markten (consumenten) en organisaties;
  • Futureshop (Nissanoff): (zie ook mijn eerdere post en Nissanoff’s site) Nissanoff stelt dat de tweedehands markt enorm groeit en een gigantisch effect heeft op onze perceptie van bezit en merken. Voor mij een enorme eye-opener en met name conceptueel erg inspirerend;
  • The Long Tail (Anderson):Businesses with distribution power can sell a greater volume of otherwise hard-to-find items at smaller volumes than of popular items at large volumes.“. Veelgebruikte term en een erg boeiend concept. Als je van plan bent de term regelmatig in je presentaties te gebruiken kun je maar beter ook het boek gelezen hebben;
  • The Tipping Point (Gladwell): (zie ook WikiSummary) Alleen al om de termen Salesmen, Mavens en Connectors (die echt veel gebruikt worden), maar ook door de speelse en begrijpelijke wijze waarop Gladwell de theorie achter word-of-mouth, sociale netwerken en andere bouwstenen uitlegt en verduidelijkt, maken dit echt een boek dat je MOET lezen;
  • Een van de boeken uit het rijtje Naked Conversations (Scoble en Israel), Wikinomics (Tapscott, Williams), We the media (Gillmor), The World is Flat (Friedman) en Life After the 30-Second Spot (Jaffe): allemaal verhalen ze op hun eigen manier over de macht van online media en individuen en voorspellen ze het einde van bestaande bedrijven, organisaties en werkwijzen. Ze allemaal lezen is een beetje veel, kies dus een leuke uit;

Eervolle vermelding: The Paradox of Choice (Schwartz), Wisdom of Crowds (Surowiecki), Smart Mobs (Rheingold).

Ik ben echter ook heel erg benieuwd welke boeken voor jullie vernieuwend en inspirerend zijn. Welke boeken MOET je lezen?

(Foto: Boekenkast van Marco Derksen)

9 comments
  1. * Don’t make me think. — Usability – Voor iedereen die bij webontwikkeling is betrokken
    * The starfish and the Spider — Over centrale versus decentrale organisaties – hoe een losse groep mensen (P2P) een hieërarchische structuur als de muziekindustrie omver werpt.
    * Democratizing innovation — Over hoe het model van open source ook in andere takken v. ontwikkeling (auto’s) om zich heen grijpt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like