Branding The Netherlands

volendam

Landgenoten,

Langzaam maar zeker dringt het ook tot de top van bestuurlijk Nederland door dat wij als land ook een merk zijn. Je ziet dan ook in alle uitingen dat Nederland, of is het nou Holland?, steeds herkenbaarder naar buiten treedt. Zo wordt het vertrouwde Holland Logo (ontworpen door de meester Ton Giesbergen in opdracht van het Nederlands Bureau voor Toerisme) gebruikt door sporters en diplomaten, voor handelsmissies en culturele Holland promoties. Er wordt gebouwd aan een sterk merk.

Maar waarom gaat het dan steeds weer mis? Waarom begrijpen ministers en hun ambtenaren niet dat zij verder moeten kijken dan alleen binnen onze eigen grenzen? Alleen door grensoverschrijdend te denken en te werken kunnen wij een internationaal sterk merk neerzetten. Een merk dat kan concurreren met andere sterke merken, van arbeidsmarkt tot vestigingsplaats voor internationale organisaties, van afzetmarkt tot innovatieve ontwikkelingsmarkt.

Een leuke post door Dolph Heyning, Managing Partner The NameWorks op Molblog. Er wordt de laatste tijd veel geschreven over de branding van Nederland. Laatst nog kwam het bericht dat Nederland met een merkwaarde van 792 miljard dollar in de top-10 van sterkste landenmerken zou staan.

Flickr geeft voorlopig echter nog een weinig inspirerend beeld van Nederland.

Zoals we echter in het recente Tijdschrift voor Marketing lezen, wordt er echter hard gewerkt aan de achterkant van het merk. Bert Heskes (NBTC) en Anouk Ellen Susan verhalen over het plaatsen van alle losse initiatieven onder de paraplu van Holland.com, maar ook over de uitnodiging aan diverse Amerikaanse weblogs om op kosten van de staat Nederland te bezoeken in de hoop op positieve buzz. En natuurlijk het übercoole Coolcapitals in samenwerking met een aantal andere grote Europese steden.

Daar bij die molen, die mooie molen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like