Hyves als centrum van mijn communicatie (en waarom dat niet werkt)

Hyves vrienden in NimbuzzZou dat niet geweldig zijn? Emailen, chatten (kwekken), zien waar je vrienden zijn, smsen en bellen vanuit EEN interface? Een en dezelfde Hyves interface?
Alhoewel het nog niet bekend is hoe de aangekondigde Hyves mobiele applicatie en de aangekondigde grote update van Hyves dit voorjaar er exact uit komen te zien, lijkt het er sterk op dat Hyves zijn ambitie er op heeft gericht de communicatietool/interface van de Nederlander te worden.

De ambitie op het gebied van emailen werd kracht bijgezet door de recent vernieuwde inbox, de chat applicatie is recent grondig vernieuwd en over de ambities van Hyves op het gebied van Location Based Services (zien waar je vrienden zijn) schreef ik al eerder. Het met een simpele klik smsen en bellen met vrienden (zoals nu al kan in de GMail web interface bijvoorbeeld) is dan een kleine stap. Daarbij wordt er momenteel met een bijzonder indrukwekkende lijst aan partners gewerkt aan nieuwe toepassingen voor Hyves op basis van de API. Deze samenwerkingen moeten het netwerk nog verder verankeren in de Nederlandse online wereld (bijvoorbeeld: zoek in Monsterboard en zie gelijk welke vrienden van je bij je potentiele werkgever een link hebben) en moeten nog meer relevante content en mogelijkheden binnen het netwerk brengen. En wat natuurlijk helemaal handig is: veel van je vrienden/bekenden staan al in je vriendenlijst op Hyves, dus je kunt gelijk aan de slag.

Managen van contacten

Het managen van je contacten (adresboek/vriendenlijsten) online wordt steeds populairder, eenvoudiger en sociaal geaccepteerd. Of, om in termen van Poiesz’ Triade-model te spreken: zowel motivatie, capaciteit als gelegenheid zijn groter dan ooit. Momenteel wordt echter de wildgroei aan accounts (de gemiddelde Nederlander is lid van 3 sociale netwerken, om over de early adopters nog maar te zwijgen) zo onoverzichtelijk dat een overkoepelende manier van het beheren en beheersen van deze contacten ook steeds belangrijker wordt. Dat kan in principe door het synchroniseren van de contacten over de netwerken heen of door het kiezen van een centrum voor je communicatie.

Over dataportabiliteit, het synchroniseren of meenemen/uitwisselen van contacten tussen verschillende sociale netwerken is de laatste tijd veel geschreven. Op de recente Lunch 2.0 werd door Reinout van Hyves nogmaals aangegeven dat de uitwisseling van contacten tussen de deelnemers van Open Social (dus bijvoorbeeld: ik importeer mijn LinkedIn contacten in MySpace of andersom) nog wel even op zich laat wachten.

De keuze voor het centrum van onze communicatie

Het is daarom niet onlogisch dat we *for the time being* een keuze moeten maken voor het centrum van onze communicatie: waar verzamelen we het gros van onze contacten? In welk netwerk steken we onze meeste tijd?

De ontwikkeling van Hyves naar het centrum van communicatie is dan een logische. De mogelijkheden tot communicatie vanuit een enkele interface met je volledige netwerk/vriendenlijst, aangevuld met zoveel mogelijk relevante partnerships moeten Hyves klaar maken voor de op handen zijnde strijd met MySpace, Facebook, Netlog en alle andere netwerken om de dominantie over Nederlandse social netwerken markt.

Maar juist de kracht van Hyves als centrum voor communicatie kan wel eens een groot probleem worden.

Hyves is namelijk fun, entertainment, kroegfoto’s en lekkere blonde dames spotten. Hyves is niet emailen met klanten, (zakelijk) netwerken en een productiviteitstool. Een (gedwongen) keuze voor een centrum voor communicatie zal dan ook polariseren. Jongeren en studenten die (mogelijk) voor Hyves kiezen, de zakelijke markt die zich juist afwendt.

Voor mezelf heb ik de keuze al gemaakt. Google (GMail/GCal/GReader) is sinds enkele weken mijn centrum voor communicatie (waarover later meer). Ik merk nu al dat dit ten koste gaat van mijn tijd binnen de Hyves-omgeving.

Een verregaande ontwikkeling van Hyves richting een centrum voor communicatie zal alleen maar verder dwingen een keuze te maken voor een centrum voor communicatie. En zal daardoor verder polariseren. En ik vrees dat dit ten koste gaat van het gebruik van Hyves, met name door de zakelijke gebruikers.

8 comments
 1. Ik kan me redelijk goed in je redenatie vinden, alleen gebruik je vaak een combinatie van instrumenten om met verschillende netwerken te verbinden.

  Zelf gebruik ik google apps (mail, docs, cal) + reader + search als main communicatie/informatie middel waarbij ik dat aanvul met twitter (waarbij ik onbewust een hogere prioriteit geef voor directe vragen/verzoeken/interactie)

 2. Hoi Polle,

  Eens, met name voor (zakelijke) communicatie, eenduidig aansturen van contacten, activiteiten en netwerken zal steeds nadrukkelijker geselecteerd worden. Nu de netwerken zelf opener worden, is het zoeken naar de middelen die het meest bieden met zo min mogelijk moeite. Outlook icm Plaxo voor adressenbeheer is er zo één. Google (Reader, Mail, Blogger) is er ook eentje. En dan heeft bijv. Hyves het nakijken.

 3. @Abdul Maar is Google dan niet jouw centrum? Ik gebruik exact het zelfde centrum en gebruik daarnaast o.a. Del.icio.us, Twitter en Hyves. Maar ik geloof sterk dat er maar een kern is en daarbij wat losse tools.

  @Henk-Jan Zakelijk wel, maar ik zie wel kansen prive. Maar wellicht is het weglopen van een grote groep early majority wel erg negatief voor de beeldvorming rondom Hyves.

 4. ow, deel van mijn bericht is weggevallen. Ik bedoelde dus aan te geven dat op een gegeven moment het kan zijn dat je je met een bepaald netwerk wilt verbinden, misschien loopt het zakelijk over in het prive domain (gebeurt met twitter erg makkelijk).

  Ik denk dat er toch, ondanks veel integratie, veel verspreide contacten zullen blijven, maar contacten die kiezen om op het door jou geprefereerde netwerk aan de sluiten, zullen drempels verlagen om zichzelf met jou te verbinden. Zo ook op twitter, mensen die erop zitten, heb ik meer contact mee dan mensen die er niet op zitten. Maar facebook heb ik wel contacten op, maar omdat ik niks met het medium heb, heb ik daar weinig contact met de personen, ondanks dat daar wel veel conversatie tussen een bepaalde groep contacten plaats vind.

  Ik vraag me af wat de impact van uitwisseling zal zijn, ik denk niet zo groot als iedereen verwacht (hoewel het wel heel handig zal zijn).

 5. Ondanks dat de huidige bezoekers van Hyves vooral scholieren en studenten betreft zie ik ze wel een belangrijke positie als “centrum” in nemen voor een deel van de markt. Je merkt zelf ook wel, de gemiddelde leeftijd op Hyves klimt zo langzaam aan op. De potentiele markt is dermate groot dat ze hier wel degelijk een profiterende stap gaan zetten. Just my two cents!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

It's the content, stupid!

Mashups, syndicatie, aggregatie (lifestreams, friendstreams), dataportability. Ofwel het combineren van verschillende soorten informatie, het makkelijk ontsluiten van informatie,…