Hyves killer IRL Connect haalt investering binnen

IRL connect
IRL connect

Nee, ik weet niet of IRL Connect de Hyves killer is. Het kan ook Nulaz zijn of misschien wel een uitgebouwde versie van Nimbuzz.

Mijn punt is dat het dominante sociale netwerk van de toekomst, niet een van de sociale netwerken van nu is. En dus dat de volgende MySpace, Facebook, LinkedIn en, in Nederland, Hyves, niet de versie 2.0 van diezelfde MySpace, Facebook, LinkedIn en Hyves zijn. Maar de IRL Connect’s, de Nulaz’s en de Nimbuzz’s van deze wereld.

Niemand zegt het echter beter dan Guy Kawasaki:

Let me tell you a short story about ice. In the late 1800s there was a thriving ice industry in the Northeast. Companies would cut blocks of ice from frozen lakes and ponds and sell them around the world. The largest single shipment was 200 tons that was shipped to India. 100 tons got there unmelted, but this was enough to make a profit.
These ice harvesters, however, were put out of business by companies that invented mechanical ice makers. It was no longer necessary to cut and ship ice because companies could make it in any city during any season. These ice makers, however, were put out of business by refrigerator companies. If it was convenient to make ice at a manufacturing plant, imagine how much better it was to make ice and create cold storage in everyone’s home.
You would think that the ice harvesters would see the advantages of ice making and adopt this technology. However, all they could think about was the known: better saws, better storage, better transportation. Then you would think that the ice makers would see the advantages of refrigerators and adopt this technology. The truth is that the ice harvesters couldn’t embrace the unknown and jump their curve to the next curve.

IRL Connect

Terug naar IRL Connect en de titel van deze post. IRL Connect is een Location Based Social Network, een sociaal netwerk dat veel van haar functies baseert op de locatie van de gebruiker op dat moment.

IRL combineert MySpace, Facebook en andere sociale netwerken met Google Maps en bouwt op die manier aan een sociaal netwerk, versterkt met locatiegegevens. In die zin is het vergelijkbaar met bijvoorbeeld Nulaz, Fireeagle en ook Hyves’ functie om via je Hi abonnement te laten zien waar je bent.

En nu wordt er dus geinvesteerd in IRL. In een heerlijk kneuterig persbericht (sorry, Frank, ik vind hem echt geweldig; daarom houd ik ook zo van startups) kondigt IRL aan dat IntoBeta BV en Van de Wijgerd BV beiden een belang nem in IRL, het bedrijf dat het locatie gebaseerde sociale netwerk IRL Connect aan het ontwikkelen is. Van de Wijgerd over de investering in IRL: “Ik heb het volste vertrouwen in het team achter IRL Connect. Verder ben ik van mening dat Location Based Social Networking, Social Network Aggregation en ontwikkelingen als OpenSocial the big thing voor 2008 en 2009 zijn. IRL Connect verenigd deze zaken in een gelikte visuele applicatie met een zeer interessant interactie model.

Naar verwachting zal IRL Connect in juni 2008 in private beta gaan, op de website kun je je nu inschrijven voor de nieuwsbrief en de beta.

3 comments
  1. Goed om te zien dat een Nederlandse startup funding heeft binnengehaald. Ik ben persoonlijk alleen zeer bang over de meerwaarde van LBS mashup IRL, aangezien de markt met soortgelijke applicaties aan het overstromen is. Je kunt geen enkele 2.0 startup pitch competitie meer bezoeken zonder wel enkele van soortgelijke initiatieven tegen te komen. Daarnaast ben ik van mening dat als een partij als Nokia soortgelijke functionaliteit via haar toestellen+platform gaat servicen, het gelijk een groot deel van de spelers van de tafel zal gaan vegen. Kortom ben benieuwd, en hoop de komende tijd nog veel over IRL te horen!

  2. Het moge duidelijk zijn dat we willen samenwerken met Hyves ipv ze als concurrent te zien. We zijn geen nieuw sociaal netwerk, maar aggregator. Verder leuk artikel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like