New York Times laat de toekomst van kranten zien met eigen API


Vrijdagavond had ik tijdens het FOAM diner een erg leuke discussie met Arno Haijtema van de Volkskrant (o.a. chef redactie webspecials) over de toekomst van kranten.

We hadden het over de gratis kranten, de pogingen die Volkskrant doet met webspecials, de soorten lezers, de toekomst van online en de waarde van blogs. En we droomden heel kort over hoe het allemaal in de toekomst ging worden: gepersonaliseerde content, content die overal en altijd toegankelijk was en contentexperts op deelgebieden.

Heel kort hadden we het ook over Epic 2015, een video die, enige jaren geleden alweer, een beeld schetste van de toekomst van informatievoorziening en bijvoorbeeld voorspelde dat “artikelen” samengesteld zouden, geschreven naar de voorkeuren, woordenkennis en informatiebehoeften van specifieke lezers (voor de volledigheid heb ik hem hieronder nog een keer geplaatst).

En nu is Epic 2015 bijna zover. Iets sneller dan we vrijdagavond dachten. Althans voor het samengestelde artikelen gedeelte. ReadWriteWeb weet namelijk te melden (lees ook de originele bron MediaBistro) dat de New York Times een API heeft ontwikkeld die in de zomer live gaat.

Na een speciale RSS lezer, een facebook applicatie, commenteren van lezers op de voorpagina, de eigen nieuws aggregator en de forse investering in WordPress dus nu weer een mooie stap.

Het doel van de API is “make the NYT programmable. Everything we produce should be organized data“. Allereerst zal dit nog zijn voor intern gebruik, maar later is het de bedoeling om een en ander open te gooien. Dat betekent dus vanaf dat moment dat onderdelen van de New York Times content makkelijk benaderd en geremixed kunnen worden op andere plekken.

De New York Times dus. Besef de implicaties als alle grote kranten en andere bronnen een API gaan aanbieden. Een walhalla aan remixable content. Aggregatie, syndicatie en mashup wonderland! Yep, it’s the content, stupid.

2 comments
  1. Goede ontwikkeling. Wat voor concrete onderwerpen spelen er op dit moment bij de Volkskrant, qua web? Of ging het gesprek alleen over visies en dromen. Ik ben sowieso benieuwd hoe de Nederlandse krantenwereld zich gaat ontwikkelen.

  2. Volkskrant is pas echt sinds kort bezig met de webspecials; dat is wel iets waarmee ze experimenteren en wat ze verder willen uitbouwen. Verder geloofde Arno heel erg in experts binnen gebieden; de Volkskrant gaat als expert straks voor jou een selectie maken uit het enorme informatieaanbod; de Volkskrant als een soort van betrouwbare informatieintermediair zeg maar.

    Verder zei hij dat hij een daling naar ongeveer 200.000 lezers een mogelijk reele bodem van het aantal lezers is (nu zitten ze op 280.000 doordeweeks). Verder schijnt met name het abonnement met online abonnement doordeweeks en zaterdagbijlage (hardcopy) in het weekend een succesvolle combinatie te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like