Marc de Vries (Hyves) over Social Media


Het is wat stil rond Hyves de laatste tijd. Af en toe een berichtje dat de EK poule het zo goed doet of dat er een kleine feature is toegevoegd. Stilte voor de spreekwoordelijke storm als binnenkort de nieuwe mobile versie en de API live gaan.

Des te interessanter is het als Hyves wel weer eens communiceert. Hyves’ COO Marc de Vries (zie ook zijn blog) hield op 15 mei in Scheveningen bovenstaande presentatie (ik weet alleen niet ter ere van wat). Een alleraardigste presentatie. Ik ligt er even wat opvallende dingen uit:

Cijfers

 1. Per maand zijn ruim 6,5 miljoen Nederlanders actief op Hyves; Bijna onwaarschijnlijk veel
 2. Elke maand komen er 200.000 nieuwe Hyvers bij; Bijna onwaarschijnlijk veel … wie zijn dat dan?
 3. Gemiddelde leeftijd 27 jaar; We’ve come a long way vanaf gemiddelde leeftijd 23 … dat betekent dus een enorme invasie van dertigers en nog ouderen de laatste tijd …

 

De toekomst

Interessant is het ook te zien wat Marc als trends aanduidt:

 1. Diensten als Hyves zullen verweven worden in vele websites en applicaties en andersom;
 2. Diensten als Hyves zullen hun weg vinden op het web, op de mobiel, op TV, in publieke ruimten, overal;
 3. Diensten als Hyves zullen in toenemende mate de schakel zijn in de interactie tussen mensen; Hyves als centrum voor mijn communicatie? Dit zou voor Hyves zelf wel eens een vergiftigd geschenk kunnen zijn. Zie mijn eerdere gedachten daar over.

 

Succesfactoren voor het goed laten werken van communities

Marc formuleert een aantal succesfactoren voor het goed laten werken van communities:

 1. Laat ze bottom-up groeien en wordt verrast, forceer geen structuur, visie en doelen;
 2. Benader het niet met een campagnegedachte, laat het een integraal onderdeel van je business zijn;
 3. Probeer communities niet te managen of organiseren, focus op het faciliteren;
 4. Vraag, luister, discussier, beloon, doe en erken;
 5. Denk na over mogelijke issues. Hoe ga je om met ongewenst gedrag en privacy-issues?

 

Ik ben het op een belangrijk punt met Marc oneens: volgens mij moet je als organisatie heel goed weten wat je aan waarde kunt toevoegen aan een community. Welke community kies je waarom uit en wat kun je echt aan waarde toevoegen? En ook: wanneer is je participatie succesvol of zo onsuccesvol dat je de stekker uit het project trekt? Marc beweert in punt 2 het tegenovergestelde, maar lijkt zich hier ook tegen te spreken: als je (punt 2) geen structuur, visie en doelen hebt geformuleerd, hoe kan dan gedrag ongewenst zijn?

Daarbij lijkt Hyves nog achter te blijven in het succesvol faciliteren van communities. Als je kijkt naar de participatiemogelijkheden voor bedrijven, zijn deze met name gericht op bannering.

Laten we Hyves voor het moment nog even het voordeel van de twijfel geven. Ik ben benieuwd of de API en de nieuwe mobile versie helpen communities faciliteren en ervoor zullen zorgen dat Hyves verweven wordt in vele websites en applicaties, Hyves de weg te vindt op het web, op de mobiel, op TV en in publieke ruimten en Hyves in toenemende mate de schakel wordt in de interactie tussen mensen.

4 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like