Jongeren pimpen museum FOAM in FOAM_Lab

Veel organisaties hebben problemen talent te scouten en echt te binden, jongeren willen serieus genomen worden en musea willen verjongen en vernieuwen. Combineer die drie dingen en je krijgt FOAM_lab, een nieuw initiatief van het Amsterdamse foto museum FOAM. Gisteren was ik even op de koffie bij FOAM en vertelde Renske de Groot over dit nieuwe initiatief.

Uit meer dan 100 aanmeldingen van jongeren die een carrière ambiëren in de culturele sector werden Marc Robinson, Esther Munoz, Tom Rovers, Parwin Mirrahimy, Joost de Leij, Sandra Karis, Lonneke de Groot, Nusta Nina, Gerald van der Wijngaart en Judith van Helden geselecteerd (overigens naar aanleiding van een pitch waarin ze een toekomstplan voor FOAM moesten presenteren). Zij gaan 10 maanden lang aan de slag in workshops en masterclasses om projecten en events te organiseren voor hun eigen doelgroep. Bedoeling is ECHT out-of-the-box events te laten creeeren door de jongeren zelf en dit te combineren met nieuwe media toepassingen, ondersteund door een hoop verschillende expert-advisors die ook de workshops en masterclasses geven.

De masterclasses zijn onder andere van Erwin Olaf (fotograaf), Erik Kessels (creatief directeur van KesselsKramer), Marion van Dam (persvoorlichter van BNN), Annelies Kuiper (nrc.next fotoredactie), Juha van ‘t Zelfde en Annelies Termeer (Stichting Museumn8) en Dick Rijken (Web 2.0 en nieuwe media expert).

Ben zelf erg enthousiast over de opzet, de kansen die zo aan jongeren wordt gegeven en de manier om talent scouten, jongeren serieus nemen en musea pimpen wordt gecombineerd. Ik ga zelf als extern betrokkene voor het project ook wat zaken oppakken, waarover later meer.

1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like