Live supporteren en verslag geven op sport events via Twitter: de SkyRadioRun

Twitterista SkyRadioRunZoals ik donderdag al schreef (en ook te lezen was via Marketingfacts en Medialoket) liepen Gijsbregt Brouwer, Vincent Everts, Krijn Schuurman, Peter Wiegman en ik gisteren al twitterend de SkyRadioRun, een hardloopwedstrijd over 10 kilometer voor zo’n beetje iedereen die wat doet in de media en reclame.

Wat?!

Terwijl Gijsbregt, Vincent, Krijn, Peter en ik aan het hardlopen waren deden we live verslag via Twitter. Tussentijden, rare/leuke gebeurtenissen onderweg, je gevoel en zelfs her en der reacties op aanmoedigingen van het Twitterfront. Want terwijl we aan het hardlopen waren werden we fanatiek aangemoedigd door andere Twitteraars (waarvoor nogmaals oneindig veel dank; de aanmoedigingen lezen doet echt heel erg goed), die onze verrichtingen live konden volgen.

Live supporteren en verslag geven op sport events via Twitter

Behalve een leuke gimmick (het gezicht van mensen als je twittert terwijl je aan het hardlopen bent is echt goud waard) is het ook een erg mooi experiment in de toekomst van events. Gijsbregt formuleerde dat treffend in reactie op Krijn’s blogpost over het event met “Zelf zie ik dit experiment ook sterk in het kader van een maatschappelijke ontwikkeling: beleven alleen is niet meer genoeg, de belevenis moet geรƒยผit en gedeeld worden. Twitter is hiervoor een oplossing maar realtime GPS tracking (al dan niet via Nikeplus van de toekomst) of livevideostreaming hebben nog meer toekomstpotentieel.

Kortom, de combinatie van realtime verslaggeving, persoonlijke verslaggeving en het social aspect maken een bijzonder waardevolle toevoeging op het bestaande event. Het is namelijk voor de supporters thuis geweldig om live mee te leven en te weten dat je bekenden live kunt aanmoedigen en het is voor de sporters fantastisch om de emoties live te kunnen delen en te weten/horen/lezen dat mensen met je meeleven. Daarbij is het teruglezen van de hele wedstrijd weer een geweldig aandenken aan het event.

De techniek (twitteren) is inderdaad niet optimaal en ik geloof ook zeker in location-based services en videotechnieken voor de toekomst, maar dit is zeker een begin.

Techniek

Om onze berichten op Twitter te krijgen werden een aantal verschillende technieken gebruikt:

 • Tekst
  • Web: Vincent en ik kozen er voor handmatig via de webinterface van Twitter berichten achter te laten;
  • SMS: Gijsbregt had van te voren al een aantal SMSjes voorbereid, waar hij enkel nog de tijd hoefde in te vullen;
 • Audio
  • Twittergram: Krijn koos er voor in te bellen op Twittergram en daar voicetweets achter te laten (luister hier en hier)
  • Outsourcing: Peter was wat mij betreft de meest creatieve: hij belde op gezette momenten zijn vrouw die thuis dan wat hij zij omzette in teksttweets;

Twitteraars konden door het volgen van de lopers via Twitter, maar ook via twitterista.com live meelezen.

Oh ja … de wedstrijd

En er werd ook nog hardgelopen. Er werd zelfs hard gelopen: Gijsbregt finishte in een nette 43 minuten, Krijn debuteerde met een erg strakke 50 minuten, Peter liep knap 55 minuten en nestor Vincent liep op karakter naar een mooie 60 minuten. Ondanks mijn getwitter kwam ik uit op 41.37 en een nette 10e plek over all. Zie ook de uitslagen voor een volledig overzicht, mijn foto’s op Flickr.

Volgend jaar dus Top3 en live video verslaggeving ๐Ÿ™‚

8 comments
 1. @Paul idee/bedoeling is volgend jaar videobeelden te regelen. Hoe/wat weten we nog niet exact; maar het zou fantastisch zijn om verschillende lopersstreams te hebben (en het allerleukste dat je via de beelden ziet hoe de een op de ander inloopt ๐Ÿ™‚ )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like