Hyves' stille move naar een location based service

Hyves begon ooit als mobiele community’ met de naam Startphone, maar werd al snel omgedoopt tot ‘sociaal netwerk met mobiele toepassingen’ onder de naam Hyves.

Al sinds het begin van Hyves kunnen we mobiel hyven en sinds januari kunnen we een berichtje krijgen als we een nieuwe krabbel of bericht hebben. Daarnaast kennen we al langer location based netwerken als Bliin en Plazes. Maar nu lijkt Hyves ook langzaam maar zeker de Hyvers klaar te maken voor location based services.

Enkele maanden geleden werd stilletjes de “zet jezelf op de kaart” functie gelanceerd. Via een geembedde Google Map kun je aangeven waar je woont aan vrienden, aan vrienden van vrienden of aan alle Hyvers. Kort daarna kwam de mogelijkheid je foto’s “op de kaart te zetten” (geotaggen).

Afgelopen donderdag werd Hyves Spots gelanceerd, een mogelijkheid om je favoriete locaties aan te geven in je profiel (zoals je nu al je favoriete merken kan aangeven), waarbij Nine, een van de medewerkers, opmerkt: “Uiteindelijk zou het natuurlijk te gek zijn als je je spots ook kan koppelen aan je wie wat waar.
Stel je voor dat je de Paradiso binnen loopt, je op je mobiel doorgeeft waar je bent en vervolgens een overzicht krijgt van wie uit je netwerk daar ook op dat moment rondlopen.
Of dat je kan zien wat de hotspot van die avond is: dertig mensen uit mijn netwerk zijn nu in West Pacific!
Natuurlijk zal dat iets zijn wat je zelf moet invullen en waar je ook altijd de keus hebt of je zichtbaar wilt zijn voor alleen je vrienden of voor iedereen.

… of waar ik een nieuwe Postbankpas kan halen in de buurt, de dichtstbijzijnde vestiging van Domino’s pizza is en waar mijn uitzendburo-of-choice een baantje in de buurt heeft. Ja, de waarde (en ook de commerciele waarde) van location based services is duidelijk.

Gefaseerde invoering

Het lijkt inmiddels erg op een gefaseerde invoering. Mogelijk om de massa bekend te maken (en te laten wennen) aan de mogelijkheden (te primen), om gebruikers het gevoel te geven dat er continu aan gewerkt en verbeterd wordt (credo beter meer losse kleine updates op Hyves, dan een aantal grote updates) en wellicht ook om de servers te laten wennen aan de extra mogelijkheden en traffic die gegenereerd gaan worden (al krijg ik het idee dat de snelheid en servers wel goed zitten).

Hoe gaat Hyves dan verder mobiel en location based?

Ik zie vooralsnog een vijftal mogelijkheden:

 • Handmatig (voor een idee, zie ook Plazes)

  • Web-based: zoals Nine al schetst “je op je mobiel doorgeeft waar je bent en vervolgens een overzicht krijgt van wie uit je netwerk daar ook op dat moment rondlopen“, waarbij je dus handmatig via Hyves mobile aangeeft waar je bent. Makkelijk te implementeren, eenvoudig voor een grote massa;
  • SMS-based: vergelijkbaar met webbased. Makkelijk te implementeren, eenvoudig voor een grote massa en voortbordurend op de mogelijkheid notificaties te ontvangen op je mobiel;
  • Client-based: een Hyves client op je mobiele telefoon die location based mogelijkheden combineert met de huidige mogelijkheden van de Hyves Kwekker (die we al in een Windows app hebben) is een aardige manier om gebruikers maximale tijd te laten besteden in een Hyves omgeving. Wat moeilijker te implementeren, wat moeilijker te voorspellen in gebruik, maar eenvoudig voor een grote massa;

 • Automatisch (voor een idee, zie ook Bliin)

  • GPS-based: accuraat en snel, maar nog te weinig in mobiele telefoons op dit moment, maar zeker iets om in de gaten te houden;
  • Triangulation-based: er is wat hulp nodig van providers, maar dan kun je de locatie van elke gebruiker bepalen: automatische, live location based notificaties;

Kortom, het is niet zozeer de vraag OF als wel veel meer wanneer. En wat dat laatste betreft zijn er aanwijzingen genoeg dat er hard wordt gewerkt aan een geleidelijke implementatie van location based services in Hyves.

4 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like