Gastles “the next web en sociale media” voor Fontys Hogescholen Communicatie (FHC)


Voor de minor “Communicatie: Building Communities” aan de Fontys Hogescholen Communicatie in Eindhoven hield ik vandaag bovenstaande presentatie (de geniale foto’s zijn wederom door Peter Evers en Frank Schuil).

De presentatie is vrijwel dezelfde als die recentelijk op de HvA over Sociale netwerken en communities. Ik heb echter wat meer nadruk gelegd op het uitleggen van sociale media in bredere zin (zie met name de tweede helft van de sheets). In mijn gevoel is het een prima verhaal, ik heb alleen enkele zaken die me nog bezig houden:

Commentaar: Motivaties
De motivaties zijn samengesteld uit eerdere onderzoeken van o.a. Nardi, Vos en Rietdijk (zie ook een eerdere post van mij daar over). Ze zijn met name geldig voor sociale netwerken, blogs en aanverwante toepassingen. Ik zoek hier nog naar een beter onderbouwde indeling.

Commentaar: Sociale media
Het blijft lastig een goede indeling van sociale media te maken. Niet alleen omdat het een enorm brede term is, maar zeker ook omdat sociale componenten vrijwel door alles heen verweven worden: neem alleen al de implementatie van Windows Live Messenger in Microsoft Office. Om een en ander toch te benoemen en de studenten niet te laten verzuipen in een berg termen en categorieen heb ik een schifting gemaakt in social networks, collaboration, sharing, presence en news. Ik zoek hier nog naar een betere indeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like