Presentatie "We ain't seen nothin' yet" voor Hogeschool Leeuwarden

Lykle de Vries nodigde me uit om in het kader van het track “Discover Web 2.0” aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden vandaag een presentatie te geven over communities en social media.

De kern van mijn presentatie is dat we echt pas aan het begin staan van al het moois dat we op basis van internet en social media maken. Ook zitten er nog een aantal essentiele fouten/onvolkomenheden in de online activiteiten:

  1. We’re still talking about the medium Het bekende horseless carriage syndrome, de neiging nieuwe technieken in termen van de oude te zien. Wie ten tijde van de uitvinding van de radio dit medium opvatte als draadloze telegrafie, had weliswaar niet helemaal ongelijk, maar greep precies naast datgene wat de radio binnen enkele decennia wezenlijk zou doen onderscheiden van telegrafie: de mogelijkheid met één zender een massa anonieme ontvangers tegelijk te bereiken (broadcasting). Een medium wordt pas echt interessant als we het niet meer over het medium zelf hebben, maar als we echt gebruik weten te maken van het medium. Nog te vaak hebben we het over hoe fantastisch het is dat cloudcomputing bestaat, dat twitter er is en dat social networking zoveel mooie kansen biedt; echt goede invullingen zijn er echter nog niet echt.
  2. We’re working with 6-year-old platforms Zowel browsers als de sociale netwerken zijn de afgelopen 6 jaar niet of nauwelijks veranderd. Geen wonder dat ze niet meer voldoen aan de eisen van gebruikers en dat er social network fatigue, social media fatigue en internet fatigue optreedt.
  3. Technology is leading, not humans Er zijn geweldige initiatieven online en er worden de meest coole dingen gemaakt, maar te vaak worden ze voor/door de early adopters gemaakt en niet met de massa in het achterhoofd.
  4. We’re me-too-ing and hyping our asses off Need I say more?

En dat daarbij real stories en real needs de kern moeten zijn van online activiteiten. Een goed verhaal, authenticiteit moet de basis zijn voor social media campagnes (en niet, zoals te vaak nog, een trucje). Daarbij zijn de echt succesvolle communities en online initiatieven vaak de initiatieven die op diepere drijfveren, op wensen en consumer insights zijn gebouwd. Vaak is bling, coolness en rupsigheid nog leidend in de initiatieven.

6 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like