Onderzoek ‘Welke rol speelt Hyves in het dagelijks leven van Hyvers?’ door Liselotte Rietdijk

Na ‘Networked Individualism‘ (Hanneke Vos) en ‘Adverteren binnen Hyves‘ (Maarten Post, Jeroen van Dijk en Aschwin van Osch) nu een onderzoek naar Hyvers. Liselotte Rietdijk deed afgelopen mei haar afstudeeronderzoek naar welke rol Hyves speelt in het dagelijks leven van Hyvers. In een aantal opzichten lijkt het onderzoek hierin op Hanneke’s eerdere onderzoek. Liselotte focust zich echter in de deelvragen “Hoe belangrijk is Hyves geworden voor haar leden?” en “Welke concrete gevolgen In Real Life kunnen voortvloeien uit het gebruiken van Hyves?“.

Motivaties Hyvers

Wat we al wisten uit ‘Networked Individualism‘: de meeste Hyvers hyven voor Communicatie en Vriendschap, Nieuwsgierigheid naar anderen (niet opgenomen in Networked Individualism) en Netwerken, waar jongeren Entertainment meer belangrijk vinden dan oudere Hyvers (> 30 jaar). Meer mannen kiezen voor het motief Netwerken en vrouwen kiezen meer voor Convenience en Nieuwsgierigheid naar anderen.

Wat heeft Hyves voor gevolgen IRL?

Terug naar de twee nieuwe deelvragen: Daaruit blijkt dat Hyves een belangrijke rol in het dagelijkse leven is gaan spelen. Dat komt vooral door hun frequente gebruik en de tijd die zij aan het gebruik besteden. Ook geeft 1/6 deel aan zich niet meer een leven zonder Hyves zou kunnen voorstellen. Ze zijn zo gewend om het te gebruiken, dat ze niet meer zonder Hyves willen.
Het frequente gebruik van Hyves heeft ook gevolgen voor het dagelijkse leven van de Hyvers. De gevolgen die Hyvers tot nu toe vooral merken zijn dat ze vriendschappen vormen door het gebruiken van Hyves en dat ze stages/bijbanen vinden via Hyves Marktplaats.

Respondenten konden hier kiezen uit

  1. Een vriendschap gevormd door Hyves – 24%
  2. Een relatie gekregen door Hyves – 1%
  3. Een nieuwe woning gevonden via Hyves – 1%
  4. Een nieuwe baan / stage gevonden via Hyves – 4%
  5. Een aankoop gedaan via Hyves – 1%
  6. Een dienst/cursus/les etc. gevonden via Hyves – 1%
  7. En geen resultaat – 68%

Opvallend is dat maar 4% een baan/stage vond. Ligt een hoop werk voor de Recruitment 2.0 mannen en vrouwen 🙂

Door de onderzochte groep Hyvers (erg veel hoogopgeleiden en de 73% vrouw en 27% man verdeling in de respondenten) vind ik het echter erg moeilijk om te generaliseren (zeker omdat juist uit ‘Networked Individualism’ bleek dat opleiding wel degelijk uitmaakt in je gebruik van Hyves). Wel geeft het een aardig beeld van wat Hyvers IRL uit Hyves halen. Mooie basis voor nog verder onderzoek naar Hyvers en de relatie tussen online Hyven en offline leven.

Bekijk het volledige onderzoek online of hier onder (sorry, Scribd gaf errors en Google Docs laat geen pdf importeren, dus voor deze ene keer Zoho Viewer):

Veel dank aan Liselotte voor het beschikbaar stellen van haar scriptie (gefeliciteerd ook nog met je afstuderen!) en Hanneke Vos (wederom) voor het achterhalen van de gegevens.

4 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like