1-0 voor in het gesprek

Besteed een gelijke hoeveelheid tijd in de voorbereiding van eenn gesprek als dat je denkt dat het gesprek gaat duren.

Een van de meest waardevolle adviezen die ik in de afgelopen jaren heb gehad. Een van de zaken waar ik tegenwoordig mijn tijd in steek is het uitzoeken wie ik tegenover me heb. Hobby’s, studie, interesses, baan, carriëre, woonplaats … alles. Het helpt me de ander beter inschatten en daarop inspelen en dat geeft vaak net een stukje voorsprong/zekerheid.

Vanzelfsprekend is stap 1 het Googlen. Hier is vaak al erg veel informatie te vinden, zeker wanneer je resultaten uit de ene zoekopdracht gebruikt voor een nieuwe zoekopdracht (probeer voor de grap eens achter het 06-nummer van Jack de Vries, de voorlichter van Balkenende en campagneleider van het CDA te komen … staat er allemaal op).
Heeft de persoon misschien een blog? Gegarandeerd te vinden via (wederom) Google.
Wat wordt er over een persoon geschreven in andere blogs? Via Technorati.
Hyves biedt nog wat aanvullende informatie. Wat voor vrienden heeft een persoon? Hoe wordt er op hem/haar gereageerd in het reactie-paneel? Wat voor muziek luisterst hij/zij? Etcetera, etcetera.
Na een afsluitend rondje LinkedIn zijn we ruim voldoende voorbereid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Social Networking 2.0

Nu werkelijk iedereen aan het social networken is geslagen, is het interessant te kijken wat al deze nieuwe online-vrienden ons hebben gebracht en waar ze ons gaan brengen. Niet nog meer varianten om je profiel te pimpen, maar open source initiatieven: de toekomst van Social Networking. De basis is simpel. Bied een website waarop bezoekers een profiel kunnen aanmaken en zorg dat de gebruikers van de verschillende profielen elkaar kunnen toevoegen aan een vriendenlijst. Helemaal leuk wordt het natuurlijk als de gebruikers hun profiel kunnen pimpen (of: personaliseren in niet-hype taal), al dan niet door middel van foto’s en video’s, en berichtjes bij elkaar kunnen achterlaten. Hartstikke interessant om extra functies aan te hangen. Alumni-verenigingen, studieverenigingen, werkgevers, fans en gelijkgestemden vinden elkaar steeds eenvoudiger in onder het netwerk hangende subgroepen, we kunnen ons profiel steeds mooier pimpen en we kunnen steeds makkerlijker vrienden toevoegen. Maar zit daar de werkelijke innovatie?