Nationale Marketing Strijd 2006 (1)

De Nationale Marketing Strijd is het jaarlijks terugkerende uitje van de WO marketingstudenten in Nederland. Al 16 jaar ontmoeten ze elkaar jaarlijks voor een strijd om uit te maken wie zich ‘Grootste Marketingtalent’ van het jaar mag noemen. De organisatie van de 16e editie lag in handen van de MAEUR, de Rotterdammers die het geheel het thema ‘De kunst van het verleiden‘ meegaven.

Event

Na een wat rommelige opening met video, danseressen en het openingswoord van de voorzitter van de Nationale Marketing Strijd 2006, Folkert Clemens, werden de winnaars van de eerdere voorrondes bekend gemaakt. Deze teams konden zich gelijk via de kwartfinales kwalificeren voor de finale. Alle andere teams moesten wat meer trucs uit de kast halen.
Een nieuw systeem zorgde ervoor namelijk dat alle teams op dinsdagavond nog flink aan de bak moesten. Ofwel in de kwartfinale, om zich direct te plaatsen voor de finalecase, danwel in de ‘kans op revanche’ om via de achterdeur nog een kans te creeëren om via de achterdeur in de finale te komen.

Alle verliezende teams kregen de volgende dag een alternatief programma voorgeschoteld, waarin plaats was voor workshops rondom Creatief Denken, Flirtmanagement en Toilet Toys, gevolgd door een nieuwe ronde cases ‘voor spek en bonen’.
Alle finaleteams? Die gingen vanzelfsprekend naar de finale.

De Finale
De finaleteams werden ’s ochtends vroeg al van hun bed gelicht om te gaan abseilen van de Euromast.

‘s Middags wachtte een vier uur durende case. Ze moesten op basis van activity based costing een aantal bier enzym-producten bekijken én een aantal afnemers moesten onder de loep worden genomen. Samen moest dan tot een marketingplan leiden.

Dat zorgde voor veel en lang rekenwerk, maar dan moesten ze ook nog beargumenteren hoe DSM met de producten en de klanten moest omgaan. Moest de relatie verder ontwikkeld worden (hoe dan?) of moest er maar snel een eind aan gemaakt worden (waarom?).

De zes teams kregen uiteindelijk de kans ten overstaan van de 250 aanwezigen en de vakjury, bestaande uit Bernard van Schaik (DSM), Rob Wolleswinkel (The Boston Consulting Group), Theo van Vugt (Tijdschrift voor Marketing) en Philip Hans Franses (Erasmus Universiteit Rotterdam), hun uitwerkingen te presenteren in het Engels.

De presentaties waren erg wisselend van kwaliteit. Sommige teams hadden duidelijk last van vermoeidheid, zenuwen en het feit dat in het Engels gepresenteerd moest worden. Verder bleven de uitwerkingen erg technisch en weinig creatief, wat er voor zorgde dat het verschil tussen de teams met name werd gemaakt in de presentaties en minder in creatieve uitwerkingen, opzienbarende keuzes of echte marketing-kwaliteit. Zonde. Veel werd toegeschreven ook aan de tijdsdruk en de pittige case van DSM, maar dat is een te makkelijk excuus.

Winnaars_NMS2006
Het winnende team met links Bernard van Schaik, de CMO van DSM

De Super Marketeers, bestaande uit Anne ter Braak (Universiteit van Tilburg), Evelien Klop (VU Amsterdam), Wouter Smits (Wageningen UR), Rutger Theunissen (Universiteit Maastricht) en Joep Tigchelaar (Erasmus Universiteit Rotterdam) wisten uiteindelijk te winnen en mogen zich een jaar lang ‘Grootste Marketingtalent van het jaar 2006’ noemen.

Sluiting
Na een uitgebreid diner kon het verdiende feest dan ook eindelijk beginnen. In Cafe ‘t Genot was het tijd te evalueren en herinneringen op te halen. Veel oude bekenden.

Volgend jaar is de Nationale Marketing Strijd in Eindhoven. Heren, succes!

Meer …

Persbericht Nationale Marketing Strijd
Verslag van Theo van Vugt op Molblog
– Deelnemende blogger (PR van de organiserende commissie) Daniëlle Schouten
– Deelnemende blogger Moondancer

1 comment
  1. Pfff mijn ‘verslagje’ staat online. En dan te bedenken dat ik er nog megveel heb uitgelaten…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like