Mobiel browsen blijft bij Web 0.1

Met mijn nieuwe MDA Vario II besurf ik inmiddels weer een kleine week de digitale wegen. Always connected zijn geeft me een heerlijk gevoel (al voel ik me af en toe in de trein tikkend aan een blogbericht wel het middelpunt van de dubieuze aandacht) en met name de permanente toegang tot reisinformatie via 9292ov.nl en ns.nl en de permanente toegang tot mijn RSS feeds en email maakt het leven een stuk makkelijker.
Ik loop echter ook wel tegen wat keerzijden van met name het online surfen aan. Met name de enorme beperkingen van vormgeving en functionaliteit staan me erg tegen. Even kort mijn bevindingen:

– Retro design: veel sites zijn vormgegeven zoals de eerste sites op het internet: een enkel plaatje, een paar tekstlinks en lelijk en onduidelijk opgemaakte HTML sites. Ik snap dat content king is maar het oog wil ook wat. Met een blogpost op Hyves uitte ik wat ongenuanceerd mijn frustratie hierover tegenover Hyves, maar ook dat is een platform dat meer aandacht mag besteden aan de mobile presence, zeker als je ziet dat de start van het bedrijf daar oorspronkelijk ligt;
– Web 1.0 functionaliteit: de combinatie van een touchscreen en toetsenbord lijkt me de perfecte plek om fullscreen AJAX-based applicaties te gebruiken. Fotomanagement zoals Flickr, het aanpassen van pagina’s als Netvibes, maar ook tools als NING hebben nu eenmaal een prettiger look n feel dan web 0.1
– Megatrend Locatie-based: locatie gebaseerde toepassingen (vrienden localisatie, plaatselijke tips e.d.) zijn helemaal de toekomst. Plazes.com heeft nog geen mobiele applicatie en de applicatie die ontwikkeld wordt is vooralsnog voor het Symbian besturingssysteem. Bliin (de meer dan ubercoole locatie based service) is nu in beta, maar slechts GPS based;

Ik vind het niet erg om extra plugins te installeren voor deze functionaliteiten of desnoods extra te betalen, maar het bestaat allemaal gewoonweg nog niet.

Dus: Web 2.0-bouwers, hippe social media mensen en whizz-kids … waarom hebben we geen coole social AJAX-based websites op mobiel? Robert misschien?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like