Joost is überTV

Joost is zoals bekend het nieuwe speeltje (hun daytime job is nog steeds bij Skype) van dynamisch duo Niklas Zennstrom and Janus Friis, de oprichters van Skype en Kazaa. Gijsbrecht schreef een maand geleden op Marketingfacts al een uitgebreid verslag en inmiddels mag ik zelf alweer bijna twee weken me Beta-tester noemen (dank Chester en Randy!).

Waarom überTV?
Enige tijd geleden heb ik mijn TV uit huis gedaan omdat het me teveel tijd kostte en niets opleverde. De inhoudelijke bijdragen zijn beperkt (en eventueel kijk ik die anders na via Uitzendinggemist of YouTube), ontspannen doe ik liever met een goed boek of met hardlopen en op de hoogte blijven van wat doelgroepen leuk vinden (beroepsdeformatief TV kijken) doe ik wel via Flickr, YouTube of andere tools.

Enter Joost. Een account aanmaken, simpel programmaatje installeren op je laptop en fullscreen DVD-kwaliteit video waar en wanneer je maar wilt (nuancering: een uur video kost ongeveer 300MB downloaden en 100MB uploaden, dus zorg wel voor een beetje solide internetverbinding), met je ADSL/kabel, maar ook Wifi of eventueel zelfs HSDPA. En daar houdt het niet op. Alle tools die op dit moment Web 2.0 krachtig maken zien we terug:
– een sterke zoekfunctie;
– prettige interface: de interface is een smei-transparante laag over de video content heen, die verdwijnt als je kijkt. Verder erg logisch vormgegeven en prettig in het gebruik;
– social: blijf in contact met je vrienden via chat tijdens het TV-kijken. Volgens Disneymoet uiteindelijke doel van het chatten tijdens het tv-kijken een soort mond-tot-mondreclame zijn. Disney hoopt dat kijkers elkaar via de chat op de hoogte houden van aanstaande programmering“. Stel je voor hoe dat is met een web-based interface …
– neighbouren: neighbouring (het aanbevelen van content op basis van eerder kijkgedrag en het kijkgedrag van peers) vind ik persoonlijk een van DE vondsten van de laatste jaren. Heerlijk om dat nu ook op je TV te hebben;
– binnenkort: het schrijven van eigen add-ons … imagine wat voor mogelijkheden er nog zijn …
– targetted advertising: alhoewel ik nog geen advertising heb gezien op Joost, zal deze ongetwijfeld op termijn zich specifiek gaan richten op mijn behoeften. Hoe meer ik kijk en hoe meer ik chat met vrienden, hoe duidelijker mijn profiel en specfieker de ads. Ik ben erg benieuwd of men hierin ook de Long Tail van advertising gaa aanboren: krijg ik de kans als particulier met 100 euro de mensen te bereiken die ík wil bereiken?;
Peer-to-peer (P2P) technologie (of lees de uitleg op Kazaa): Zennström en Friis zijn de koningen van peer to peer, de technologie die “means that individual users connect to each other directly, without need for a central point of management.“. Doordat elke computer aangesloten op het Joost network meewerkt aan het streamen van de video, is er een vlotte videostroom. Concreet betekent dit ongeveer dat je voor een uur video 300 MB download (video trekt van andere computers) en 100 MB upload (deelt aan het netwerk);
– Long Tail server: voor de minder bekeken video’s, die niet profiteren van het P2P principe van het netwerk is door Joost op diverse plekken op de wereld een serverpark neergezet. Zo kunnen deze video’s alsnog goed bekeken worden;
Twee weken spelen heeft me enorm enthousiast gemaakt. Buiten bovenstaande mogelijkheden “voelt” het geheel ook prettig aan.

Geen User Generated Prut (UGP)?
Er is een bewuste keuze gemaakt om Expert Generated Content (vandaar de deal met Viacom) op het Joost netwerk te plaatsen en geen User Generated Content. Stelling is dat het grootste deel van UGC prut is (UGP) en dat het succes van YouTube met name nu te verklaren is omdat het gratis is. Op dit moment betekent dat wel dat het aanbod op Joost beperkt is en dat deals met grote partijen noodzakelijk zijn. In dit licht is ook de recente samenwerking tussen NewsCorp en NBC interessant. Ik ben ook erg benieuwd hoe kwalitatief sterke UGC kansen krijgt door te dringen op Joost. Dat is namelijk content waar ik wél op zit te wachten.

Nieuwe site
Vandaag was de lancering van de nieuwe site, die wat meer inzicht geeft wat Joost gaat uitzenden. Onder “Whatson” staan enkele van de verschillende channels. Het doet mij steeds meer verlangen naar de echte lancering … en een PowerPC versie van de Mac-client overigens … ik kan nu enkel Joost kijken als ik op een Intel-based Mac of een Windows XP machine kijk 🙂

2 comments
  1. ik zou graag met de Joost Beta willen ‘spelen’. Is er iemand die Beta user is die mij kan aanbrengen?

    THX
    Marco Koolen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like