Blogposts

Waarom hyven Hyvers, bloggen bloggers en twitteren twitterazi?

By 04/10/2007 13 Comments


Waarom hyven Hyvers en waarom bloggen bloggers? Recent had ik weer een aantal discussies, papers en lezingen waar ik met die vraag geconfronteerd werd. Goed dus om het weer even op een rijtje te zetten.

Social networks (Hyves)

Voor wat betreft social networks en andere mediuminvulling kunnen we terugvallen op Blumler en KatzUses and Gratifications model en voor een verdere specificiering richting social networks (en Hyves in het bijzonder) op VosNetworked Individualism en Rietdijk‘s ‘Welke rol speelt Hyves in het dagelijks leven van Hyvers?‘:

 • Diversion (Onderverdeeld in Escape, Relaxation en Entertainment);
 • Personal identity;
 • Personal relationships (Onderverdeeld in Communication en Friendship);
 • Surveillance;

Deze motivaties zijn overigens sterk afhankelijk van medium, regio, leeftijd en geslacht (zie ook de eerder genoemde onderzoeken van Vos en Rietdijk).

Blogging

Als we ons enkel richten op text (en dan met name blogging), dan is Nardi’s ‘I’m blogging this‘ nog het standaardwerk:

 • Recording everyday life
 • Sharing opinions
 • Sharpening opinions
 • Networking
 • Sharing expertise

Microblogging (Twitter/Jaiku)

Grappig om te zien dat microblogging ook in dit motivatie-opzicht een mix van social networking en blogging lijkt: ik denk dat we sowieso 1 op 1 de blogging motivaties kunnen overnemen met daarbij een groot aantal elementen van de Uses and Gratifications. Dan zou het dus iets worden als (let op, zonder enige vorm van wetenschappelijke onderbouwing):

 • Opinion/Discussion (Onderverdeeld in Sharing expertise, Sharing opinions en Sharpening opinions)
 • Diversion (Onderverdeeld in Escape, Relaxation en Entertainment);
 • Personal identity;
 • Personal relationships (Onderverdeeld in Networking, Communication en Friendship);
 • Recording everyday life en Surveillance;

Waarom hyvt Polle, blogt Polle en twittert Polle?

Als ik naar mijn eigen gedrag kijk (voor zover ik dat objectief kan) gebruik ik social networks met name voor Personal relationships en puur uit technische interesse. Bloggen gebruik ik met name voor Sharpening opinions en in mindere mate Networking. Twitteren doe ik voornamelijk voor Personal relationships en Recording everyday life. Fascinerend wel. Heb hierin ook het gevoel dat ik in de loop der tijd verander in mijn motivatie. Hoe zit dat bij jullie?

Join the discussion 13 Comments

Leave a Reply