Marketingcases 1.1

Marketingcases. Een korte inleiding door een bedrijf, zo’n twee uur om met een team met de oplossing te komen en 10 minuten presentatie. Hete hit bij innovatietrainingen bij multinationals, lezingen en workshops en onder studenten (o.a. Nationale Marketing Strijd).

Sleutel tot de winst is vaak de dunne lijn tussen creativiteit en haalbaarheid. Al gebeurt het niet zelden dat juist OF het meest creatieve idee OF het meest haalbare idee wint.
In het algemeen is het zaak je te onderscheiden van de overige deelnemende teams. Dat kan liggen in het concept, inhoud of vorm (vrouwelijke presentator, geen slides, video, schetsen, een moodboard)

Dus, als aanvulling op de eerdere casewijsheden: marketingcases 1.1:

Voorbereiding

Als je van te voren al weet dat je een case gaat krijgen, bereid je dan zo goed mogelijk voor en lees je zoveel mogelijk in. Twee uur is gewoon vrij weinig om de volledige jaarrekening door te nemen. Dat had je al kunnen doen.
Er bestaan ook gewoon domme vragen. Sommige vragen had je namelijk kunnen weten of voorbereiden.

  • Check het bedrijf: voor welke organisatie of afdeling is de case? Merken, grootte, eerdere campagnes, problematieken, partnerships, strategie, etctera etcetera. Vaak zit het bedrijf binnen een bepaald denkraam en wordt ook een oplossing binnen dat denkraam verwacht. Ken je de strategie, weet je waar het bedrijf heengaat dan is het makkelijk daar op inspelen.
  • Check de jury: wie zitten er in de jury? Financiële achtegrond? Cijfertjes belangrijk! Reclamejongens? Creativiteit belangrijk!

Teambuilding

  • Sfeer: al heb je weinig tijd, een goede sfeer is de halve winst. Is er openheid en creativiteit en zet iedereen zich met passie in, dan is het makkelijk scoren. Ga je echter te snel van start en loop je vast in terughoudendheid en creatieve blocks dan is het hopen op het beste …
  • Maak een planning. En blijf daar bij.
  • Verdeel taken. En blijf daar bij.

Concept

Tja, dan moet er toch echt gewerkt worden aan een concept. Basis is een degelijk idee, aangevuld met die ene creatieve masterzet. En dan is het makkelijk scoren met de volgende zaken:

Presentatie

  • Do’s:
    • Rode draad: hamer telkens op de kern van je concept, een slogan, een tekst. Zo lijkt het geheel consistent en samenhangend en blijft in elk geval de kern van je betoog hangen.
    • Financiële verantwoording: de jury kickt op financiële sheets. Neem ALTIJD een post onvoorzien op. Daarmee lul je je uit de lastige budgetvragen.
    • Presentator: degene die het beste in de stof zit presenteert. Period.
  • Pecha Kucha: 20 slides van elk 20 seconden om je idee te presenteren. Overgewaaid uit Japan, helemaal hip en de bom. Het proberen waard. Wie niet waagt … precies.

Meer tips? Graag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Golfmarketing

Jelmer de Jong (marketingtalentje alert) is Teeup Golfmarketing begonnen, een marketingbureau dat zich richt op “de marketingmogelijkheden in…