GVR meeting neuromarketing

Live vanaf de GVR meeting over neuromarketing

Programma:

15.30-15.45 uur
Opening

15.45- 16.15 uur
Kim Wanten geeft een inleiding in de Neuromarketing.

16.15-17.00 uur
Dan Hill geeft een toelichting op neuromarketing en reclame-onderzoek.

17.00-17.15 uur
Pauze

17.15- 18.00 uur
Paul Postma geeft zijn visie op de veranderende wereld en ons brein, naar aanleiding van zijn boek ‘Verstandig denken, infantiel handelen’.

Kim Wanten (Sensory Logic)

Kim Wanten trapt af met drie globale trends die de toekomst gaan bepalen: overvloed, Azië en automatisering. Deze leiden er toe dat er meer met de rechter hersenhelft gedacht moet worden (creatiever) om ook de competitive advantage ten opzichte van computers (die in 2010 net zo goed kunnen rekenen als mensen) te behouden.
Dit heeft veel met neuromarketing te maken.
De perceptie van de consument wijkt vaak af van de werkelijkheid (er zijn meerdere werkelijkheden). De consument kan verder moeilijk aangeven wat hij/zij wil.

Maar wat is nu precies neuromarketing?
De medische kant wordt gemeten met FMRI onderzoek.
De psychologische kant werkt met facial coding, die gezichtsuitdrukkingen van de consument meet. Wat iemand voelt staat letterlijk op het gezicht. Gezichtsuitdrukkingen zijn universeel, of je nu blind bent of waar je bent opgevoed. De 43 spieren in het gezicht zijn onderverdeeld in 23 acties die weer in 7 basisemoties zijn onder te verdelen.
Een en ander kan uitgewerkt worden in een zogenaamde ZMET consensusmap.

Neurologen hebben gebieden plezier, verlies en angst en de overweging tussen verlies en plezier. Door dit te onderzoeken kan een koopbeslissing voorspeld worden.
Planning, afweging en reflectie kunnen in deze laboratoriumsetting natuurlijk niet worden meegenomen.

We voelen namelijk voordat we denken. Het brein werkt van achter naar voren:
Visual cortex (fight or flight; sex, voedsel, beslissing), Limbisch systeem (emotie, onderbuik) en Neo cortex (ratio). Het rationele brein is later geevolueerd, dus loopt achter op de evolutie van de visual cortex. Intuitie is dan ook de key driver.

Emoties werken van binnen naar buiten en buiten naar binnen: lacht iemand, dan lach je mee; dit is spiegelgedrag. Een van de meest extreme voorbeelden is dat een stelling die verticaal over het scherm gaat, eerder akkoord wordt bevonden.

En dan volgen de bekende voorbeelden uit Blink:
Het Lovelab kan inschatten of mensen al dan niet bij elkaar blijven. Op basis van een filmpje van drie minuten kan beslist worden.
Ook de morse-code werkt vergelijkbaar: elk mens heeft een eigen stijl, onderbewust, waardoor in de oorlog morse-coders gevolgd konden worden.

Nieuwe trends zijn onder andere:
– Brainfinger-printing door politie: het profilen van gedachten en voorspellen van trends;
– Neuro-planning: categoriseren via FMRI via welke media je de beste boodschap kunt verspreiden;

Dan Hill (Sensory Logic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like