MySpace wordt eindelijk open(er)

Het grootste social network ter wereld, MySpace, doet wat het eigenlijk al eerder had moeten doen en wordt open(er) met het MySpace ‘Data Availability’ initiative. Het initiatief is het antwoord van MySpace op de ontwikkelingen binnen het sociale media landschap die gebruikers de mogelijkheid geven hun data en content zelf te beheren en uit te wisselen tussen verschillende netwerken (Data Portabiliteit).

In die zin reageert MySpace op initiatieven als OpenID, OpenSocial, Facebook Apps en in zekere zin ook DataPortability (waarover ook meer op de Dataportability Tumblr). Samen met launching partners eBay, Photobucket, Yahoo en Twitter wordt MySpace een soort van online hub, een centrale plek om je identiteit online te beheren. Tevens sluit MySpace zich nu officieel aan bij het DataPortability platform.

Gisteren (donderdag) om 19.00h Nederlandse tijd hield MySpace een conference call met Chris DeWolfe, CEO and Co-Founder (MySpace), Amit Kapur, COO (MySpace) en Jim Benedetto, SVP of Technology (MySpace) om de internationale media het MySpace ‘Data Availability’ initiative toe te lichten.

Het MySpace ‘Data Availability’ initiative

Tot voor kort was MySpace een eiland/walled garden: alle content die je binnen MySpace had geproduceerd bleef binnen MySpace. Aan de ene kant erg logisch: hoe meer content gebruikers verzamelen binnen jouw netwerk, hoe hoger de drempel wordt om over te stappen. Of, zoals DeWolfe zelf in 2006 nog zei: “They’ve spent weeks, if not months” writing about their lives and sharing with old friends on the site. Switching costs are extremely high.

Maar veel gebruikers zijn dat een beetje zat. Elke keer een nieuwe account aanmaken in elk nieuw netwerk, elke keer dezelfde content aanpassen op verschillende plaatsen en de onmogelijkheid content mee te nemen over de verschillende netwerken. De afgelopen periode hebben we dan ook een groot aantal initiatieven gezien die deze irritaties en problemen proberen op te lossen. Van het grote DataPortability initiatief tot Google’s initiatief OpenSocial en van OpenID tot kleinere initiatieven als Soocial, de contact management applicatie die een van de highlights van de recente Next Web conferentie was.

En nu doet MySpace dus een flinke duit in de zak. Via een centrale plek op de MySpace website kunnen gebruikers hun gegevens beheren en dynamisch syncen (realtime) met andere sites. Zo kunnen vriendenlijsten worden gesynchroniseerd en kan bijvoorbeeld Twitter op basis van je MySpace vriendenlijst aanbevelen vrienden te worden met een andere Twitter gebruiker.

MySpace opent de poorten van vier soorten data:

  1. Publicly available basic profile information
  2. MySpace photos
  3. MySpaceTV videos
  4. Friend networks

Het syncen van de data gebeurt continu, realtime. Verander je profiel informatie op MySpace, dan wordt deze direct aangepast op eBay, Twitter, Yahoo en Photobucket (mits je daarvoor natuurlijk toestemming hebt gegeven). Herroep je de toestemming die je eerder had gegeven aan Twitter om jouw data te gebruiken, dan is deze link ook direct verbroken (en blijft er ook geen MySpace data achter op Twitter). Authorisatie gaat via OAUTH.

Het systeem gaat ergens in de komende weken live en gaat gelijk voor ALLE MySpace landen sites (dus ook Nederland) draaien.

Concreet

  • Users kunnen vanuit een centrale plek hun identity beheren en zowel op MySpace, Yahoo, eBay, Photobucket en Twitter gebruiken (zie het persbericht voor specifieke toepassingen binnen elk platform);
  • Developers kunnen via een soort van simpele toolkit die wordt ontwikkeld op basis van OAUTH, diverse API’s en een soort van ready-made onderdelen MySpace Data Availability implementeren: “To ease implementation for participating sites, the MySpace Data Availability initiative uses OAUTH and Restful APIs as its core technology underpinnings. MySpace is using open standards in an effort to embrace the open source community and allow the implementation to be as non-proprietary as possible.“;
  • Bestaande partijen als Facebook, Hyves, Netlog, maar ook andere sites kunnen gebruik maken van MySpace Data Availability en dus hun gegevens ‘syncen’;

Wat betekent dit?

MySpace profileert zich als DE hub voor profieldata en content online. Zoals Techcrunch verwoordde: “Sharing user data so openly (with user permission) is a terrific way to incentivize users to store all their core data at MySpace to begin with. Users eventually need one place on the Internet to store their data, or lots of places to store different types of data.

Ergens ooit zul je als gebruiker waarschijnlijk een centraal punt kiezen om je data in te voeren en bij te houden. Als je de eigenaar bent van een van de 200 miljoen MySpace accounts en MySpace maakt het je zo makkelijk je data te syncen en op andere sites te gebruiken zou die keuze wel eens op MySpace kunnen vallen. “By acting first, MySpace takes the lead and has a shot at being the long term winner – meaning lots of people use MySpace as the place to store data, and share it out to other applications from there.

In twee opzichten is deze ontwikkeling dus bijzonder interessant, al blijven er nog een hoop vragen open. Allereerst is dit een enorme boost voor de volledige Open en Portability beweging. Een grote speler als MySpace die een dergelijk initiatief opzet is een grote stap naar volledige DataPortabiliteit, ontsluiting van andere (nu nog) gesloten netwerken. Betekent dit dat data een commodity wordt en de focus niet meer gaat liggen op het ontsluiten dan wel binnensluiten van content maar wat we bouwen op basis van deze universeel toegankelijke data?

Daarbij is het interessant om te zien hoe een systeem als MySpace Data Availability op grote schaal in de praktijk gaat werken. Is dit inderdaad een incentive om core data in MySpace op te slaan? Gaan gebruikers inderdaad denken in core platforms waarbinnen de hun data opslaan? Hoe werkt het syncen? Hoe gaan adverteerders en inversteerders reageren op dergelijke initiatieven?

Wat betekent dit voor de Nederlandse markt?

MySpace Data Availability gaat samen met alle andere landen ook live voor de Nederlandse markt en dat betekent dus ook dat users en developers in Nederland gelijk gebruik kunnen maken van het systeem.

Nu is MySpace nog niet enorm groot in de Nederlandse markt (zie ook het eerdere artikel over de lancering in Nederland) dus de directe en concrete implicaties zullen wel meevallen nog. Ik hoopte over de concrete implicaties wat informatie te krijgen bij Marktplaats. Gisteravond had ik Julien Mohr aan de lijn van Text100, het PR bureau van Marktplaats, maar die wist nog van niks. Hopelijk kan hij in de loop van de dag wat licht schijnen op wat Marktplaats en eBay.nl met dit nieuwe platform gaan doen.

Verder is het natuurlijk zo dat dit een aardig voorbeeld (en voorbode is) van wat Hyves (de huidige marktleider in Nederland) kan doen. De API (die hopelijk een van de komende maanden live gaat) zou vergelijkbare functionaliteiten kunnen en moeten gaan bieden. In ieder geval was Yme Bosma van Hyves gisteren al druk de Hyves Buzz naar Twitter optie aan het testen. Een voorbode voor de Hyves ‘Data Availability’ initiative?

1 comment
  1. Inmiddels heb ik gesproken met Derek Fehmers (MySpace) en (nogmaals) met Julien Mohr (Text100/Marktplaats). Op dit moment wordt door hen gewacht op instructie vanuit de internationale organisaties (MySpace International en eBay International) die leidend zijn in hoe en wanneer lokale samenwerkingen (dus tussen MySpace Nederland en bijvoorbeeld Marktplaats) ingevuld gaan worden.

    Dit gaat de komende weken gebeuren. Het is dus even afwachten hoe en wanneer de partnerships precies ingevuld gaan worden. To be continued dus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Polle de Maagt
Yes! I want to learn more

Timehacking: Rescuetime en Wakoopa

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″…