Waarom bloggen bloggers?

Om die rare bloggers een beetje te begrijpen is het wel makkelijk om te weten waarom bloggers bloggen. Frank poneerde tijdens het recente bloggersdiner al de stelling dat dat puur uit eigengeilerij was, maar er is heus onderzoek naar gedaan:

In hun onderzoek proberen Nardi et al. (2004) te achterhalen waarom mensen bloggen. Zij ontdekten vijf typen motivaties: het vastleggen van je leven (een on line dagboek bijhouden), het geven van commentaar en het uiten van je mening (als een vorm van democratische zelfexpressie), het uiten van emoties (een uitlaatklep voor het verwerken van eigen problemen), ideee?n uitwerken door te schrijven (een vaste plek om halve ideee?n te kunnen uiten en scherp te stellen n.a.v. reacties van lezers), en het vormen en onderhouden van gemeenschappen (gebruik van het weblog om te netwerken). Bausch et al (2002) noemen daarnaast ook nog het delen van expertise.” (Wijnia 2004 – zie ook de volledige scriptie)

Kortom:
1) het vastleggen van je leven;
2) het geven van commentaar/uiten van je mening;
3) ideeen aanscherpen;
4) netwerken;
5) delen van expertise;

Daarnaast was het interessant te zien dat zowel Yme als Frank begonnen waren met het verzamelen van scraps/idee�n/sites online, puur om deze makkelijk en snel te kunnen posten en makkelijk en snel te kunnen terugvinden.

Voor mij persoonlijk is het aanscherpen van mijn mening het allerbelangrijkste. Ik kom met mijn 24 jaar pas kijken in de blog- en marketingwereld en vind het een eer om met zoveel intelligente mensen van gedachten te mogen en kunnen wisselen.
Daarnaast is het een manier om te netwerken (sinds ik blog is het aantal contacten dat ik heb, zowel online als offline verzoveelvoudigd) en ook zeker een manier om een reputatie op te bouwen en een soort van portfolio van marketingwerk/idee�n op te bouwen naar toekomstige werkgevers.

Wellicht andere motivaties?

8 comments
  1. Ooit ben ik begonnen, omdat ik in een huis woonde, waar alleen maar hele bizarre dingen gebeurden, maar daar woon ik nu gelukkig niet meer.

    Nu doe ik het om vrienden niet 10x hetzelfde te hoeven vertellen via msn en (af en toe) als uitlaadklep voor mijn sarcasme.

  2. Ohja en ook al dagboek achtig iets voor mezelf. Een week later weet ik namelijk meestal niet meer wat ik meegemaakt heb en die boerenfeesten haal ik ook altijd door elkaar ;).

  3. Dag Polle,
    Leuk dat je refereert aan Elmine’s werk uit ’04!
    Ik ben ooit begonnen met bloggen om ideeën aan te scherpen. Ik schreef altijd al van alles op a5 blokjes, en uiteindelijk vroegen 2 kennismanagement-collega’s of ik dat niet wilde gaan bloggen.
    Dus ideeën aanscherpen was de aanleiding, maar de reden om door te gaan is netwerken geweest. Tot op de dag van vandaag verbaas ik me er telkens weer over hoe mijn on-line activiteiten gesprekken en contacten opleveren met allerlei interessante en intelligente mensen.

  4. Ik denk dat ook expertise delen, en anderen informeren wat ik zoal doe een rol spelen. Ook is het inmiddels een heel nuttig persoonlijk instrument om mijn eigen gedachten over langere tijd terug te kunnen zien.

    Het blog is natuurlijk niet de enige netwerktool, die ik gebruik maar wel een heel belangrijke consistente en sterk inhoudelijk gerichte factor daar in. Het is gewoon een van de gereedschappen in de gereedschapskist wat dat betreft, maar wel 1 die die andere gereedschappen kan verbinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like