Presentatie “Hallo. Laten we praten” over sociale media voor BEET


Het Eindhovense BEET organiseert vier keer per jaar onder de naam “Op weg naar huis” sessies met een gastspreker over uiteenlopende onderwerpen binnen marketing en communicatie.

Vanavond was het mijn beurt, over sociale media. Kern van mijn betoog was hoe en waarom mensen het internet en met name het sociale gedeelte van het internet (sociale netwerken, blogs) gebruiken in hun dagelijkse leven en waarom en hoe bedrijven daar op in moeten spelen. Via het orientatiegedrag van mensen (70% orienteert zich online voor een aankoop) en het begrip “Social Media” naar motivaties van consumenten en participatiemogelijkheden en tips voor participatie voor bedrijven. Uiteindelijk sloot ik af met de Ordina case (zie mijn eerdere artikelen “Ordina klungelig op jacht naar jonge online talenten” en “Ordina blijft schutteren met traineeship“)

Discussie was er onder andere over de ongeschreven webiquette binnen sociale media (in hoeverre zijn er regels aan te wijzen en hoe verschillen die tussen de netwerken), waar maken bedrijven fouten in online participatie, de wenselijkheid van location based services en in hoeverre experts gaan opstaan voor het filteren van informatie. Als ik het nu zo zelf teruglees best pittige stof. De leukste discussie had ik overigens achteraf, tijdens de borrel (zoals het hoort), over in hoeverre bloggen over negatieve ervaringen correct is. Die laatste krijgt in ieder geval binnenkort een vervolg in de kroeg (waarover dan ook later meer)

Het was daarbij erg leuk om Erno Mijland (die potverdikke drie dorpen verder blijkt te wonen) eindelijk eens te ontmoeten. Verder is Joris van der Waart altijd een bron van inspiratie, was BEET weer een warm bad (dank Truus, dank Mathijn!) en was de mix van mensen erg inspirerend. Van retail managers tot SEO specialisten en van recruiters tot vibespotters (ik wist ook niet dat het bestond). We hebben weer onze portie social media evangelisatie gedaan voor vandaag 🙂

4 comments
  1. Hoi Polle,

    Boeiend om je na de sessie even gesproken te hebben. Jammer dat we de discussie niet hebben afgemaakt over Ordina. Overigens heb ik niets met Ordina, ze zitten meestal in mijn zakelijke vaarwater maar dat terzijde.

    In essentie is mijn kritiek als volgt:
    Als je (positieve) kritiek hebt over iets ga dan eerst met die persoon praten ipv direct alles breed te publiceren op internet “Hallo laten we praten” zijn toch jouw woorden?
    Is het niet eerlijker om eerst met de betrokkene te spreken?
    Of zal ik een blog beginnen over deze blog? 🙂

    Robb

  2. Goed verhaal Polle. Geeft duidelijk aan hoe belangrijk het is te weten wat er speelt onder jongeren. Social media dient een pijler te zijn van een geïntegreerde communicatie strategie. Je bewust zijn van wat er onder jongeren speelt en daar bewust mee omgaan zal meer en meer een kritische succesfactor worden voor bedrijven. Connectivity met je doelgroep geeft veel toegevoegde waarde. Vroeger had je daar focus groepen voor nodig. De interpretatie van deze informatie blijft echter het meest essentiële, de uitkomst moet leiden tot een informed decision ten aanzien van welke actie past binnen het raamwerk van de totale bedrijfsstrategie. Wie weet leidt deze fase van bewustwording tot verlichting bij Ordina en vele andere ondernemingen. Polle, ik vind dat je daartoe een zeer waardevolle bijdrage levert. Het is duidelijk dat niet iedereen daar zo over denkt. Het herkennen van Vibes en daar iets mee doen blijft altijd een keuze. Met inspirerende groet. Robert@vibespotting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like